На 29 декември 2022 година в Областна администрация – Видин се проведе

...
На 29 декември 2022 година в Областна администрация – Видин се проведе
Коментари Харесай

Община Видин с ангажимент за подкрепа навидинската болница 

На 29 декември 2022 година в Областна администрация – Видин се организира среща, на която бе разисквано положението на болничната помощ в региона. Участие в нея взеха областният шеф Огнян Асенов, кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, изпълнителният шеф на МБАЛ „ Света Петка “ доктор Ивета Найденова и шефът на Регионалната здравноосигурителна каса доктор Владимир Вълчев. Бяха дискутирани проблемите в болничната помощ на територията на област Видин и в частност тези, пред които е изправена регионалната болница, свързани най-много с неналичието на фрагменти. След срещата регионалният шеф, кметът на Общината и изпълнителният шеф на МБАЛ „ Света Петка “ изпратиха писмо до Министерство на здравеопазването. С него бе поискана среща с представител на ведомството, която да се състои преди приемането на новия Национален рамков контракт за медицинските действия.

​Реакцията от страна на Министерство на здравеопазването бе извънредно бърза и съответна. На 6 януари във Видин пристигна лично министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, придружаван от зам.-министър доктор Александър Златанов. Те организираха среща с управлението на видинската болница, на която присъства и доктор Цветан Ценков. 

​ По време на срещата видинският кмет акцентира, че разрешаването на проблемите, пред които е изправена МБАЛ „ Света Петка “, е от извънредно значение за всички поданици на региона. Затова приоритет за общинското управление е да подкрепя, според опциите си, лечебното заведение. Д-р Ценков пое ангажимент Община Видин още веднъж да подкрепи областната болница, включително финансово. В тази връзка общинската администрация към този момент приготвя предложение до Общинския съвет, с което в бюджета на Общината за 2023 година ще бъдат планувани 400 000 лева за изплащане на отговорностите на МБАЛ „ Света Петка “ за локални налози и такси. То ще бъде импортирано за гласоподаване още на идващото съвещание на ОбС – Видин. Освен това и тази година в общинския бюджет ще бъдат заложени финансови средства за погашение на стипендии на студенти от Видин, учащи се за здравни експерти в Русенския университет „ Ангел Кънчев “.

​Друга разисквана тематика е липсата на денонощна аптека във Видин. Макар основаването на такава да е на първо място въпрос на частна самодейност, бяха набелязани съответни ограничения за обезпечаване на денонощен достъп на жителите на област Видин на първо време поне до най-масовите лекарства, за което Община Видин също е подготвена да спомага.

След като бе осведомен в детайли с настоящото положение на регионалната болница, д-р Меджидиевпое ангажимент, че Министерство на здравеопазването ще обезпечи финансов запас за ремонта на детското поделение, както и за закупуване на инсталация, която е нужна за отделенията по ушно-носно-гърлени заболявания и по очни заболявания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР